Kan man lära sig segla som vuxen?

Det spelar ingen roll hur gammal du är – det är aldrig för sent att lära sig segla. Har man varit ute på havet någon gång, känt den saltstänkta vinden i ansiktet och upplevt friheten vill man gärna uppleva det igen. Lockas du av segling kan du förvisso följa med som passagerare eller gäst på en segelbåt, men för att verkligen få uppleva seglingen på riktigt är det en fördel att kunna segla.

Tips för att lära sig segla

Att lära sig segla kan kännas svårt, men genom att gå en seglarkurs blir det lättare! På en nybörjarkurs kan du få lära dig bland annat: 

  • Grunderna i seglingsteori
  • Knopar och dess användning
  • Att lägga an och kasta loss från brygga 

Ute till havs används också en speciell terminologi. Vet du till exempel skillnaden mellan styrbord och babord? Och vet du vad fock, gast och kryssa betyder? Ta det bara lugnt – allt detta får du lära dig och snart kommer du att känna dig bekväm både på båten och med terminologin. Kom också ihåg att seglare är trevligt folk som gärna ställer upp om du behöver hjälp. För mer teoretisk kunskap är det också bra att ta ett förarintyg där du får lära dig hur man navigera och vad gott sjömanskap innebär.

Segla med Goodsailing

Vill du komma ut på en segeltur snabbt och smidigt erbjuder vi på Goodsailing många olika turer. Här kan du boka en seglingstur med familjen eller kompisgänget under en eftermiddag, en längre segling med mat och övernattning eller en rolig kick off-segling för att stärka gruppdynamiken på arbetsplatsen. Under en segling med Goodsailing är du välkommen att hjälpa till precis så mycket som du önskar. Hissa ett segel, kasta ankar eller hjälp till och styr segelbåten. Erik som driver Goodsailing delar gärna med sig av sin kunskap och sina erfarenheter. Erik har varit på sjön i hela sitt liv och undervisar i bland annat fartygsbefäl klass 8. Erik har också erfarenhet av segling på internationella vatten och har seglat över Atlanten.

Säkerheten ombord på en segelbåt

Många kan känna sig lite rädda för havet och vindarna ute på sjön. På Goodsailing behöver du inte vara orolig. Seglingen anpassas efter gruppen ombord och alla blir sedda och omhändertagna. Självklart finns flytvästar ombord till alla, och det finns även regnkläder. Så vill du lära dig segla som vuxen hälsar vi dig varmt välkommen till Goodsailing för en första introduktion till segling!

FAQ

Hur svårt är det att lära sig segla som vuxen?

Med rätt inställning och bra vägledning kan även vem som helst njuta av vågorna och vinden.
Segling är inte begränsat till någon specifik ålder – alla kan lära sig segla!

Måste man lära sig seglingsterminologin?

Det är inte nödvändigt men det är bra att kunna de mest grundläggande seglingstermerna. Det underlättar seglingen och ökar säkerheten.

Vilka är de vanligaste misstagen som nybörjare gör?

Vanliga misstag inkluderar bland annat att underskatta vindens kraft, inte förstå seglingsterminologi eller att inte ha tillräckligt med säkerhetsutrustning ombord. Nybörjare kan också ha svårt att manövrera båten under plötsliga väderförändringar. Regelbunden övning och att segla med erfarna seglare kan hjälpa till att undvika dessa misstag.